Veel gestelde vragen

Wat is een mondhygiënist?
Een mondhygiënist is een op HBO-niveau opgeleide paramedicus, werkzaam binnen de mondzorg. Het beroep van mondhygiënist is geregeld in de Wet op de beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). De Wet BIG is een kwaliteitswet en heeft tot doel de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bevorderen en te bewaken. De wet beschermt tevens de patiënt tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door beroepsbeoefenaren. De titel “mondhygiënist” is een bij wet beschermde titel en mag alleen gevoerd worden door diegene die in het bezit is van het diploma mondhygiënist.

Is een elektrische tandenborstel beter dan een handtandenborstel?
Nee, niet per se. Met beide moet je zorgvuldig en lang genoeg poetsen om het schoon te krijgen. Wel is het gemakkelijker met een elektrische omdat deze de goede beweging voor je maakt. Kort en goed op de plaats, dit is met de handtandenborstel een wat moeilijker techniek.

Moet ik mijn hele leven naar een mondhygiënist?
In principe is iedereen die in de praktijk komt wat gevoelig voor ofwel het krijgen van tandsteen of heeft een bacterie in de mond die problemen kan veroorzaken. Deze is niet voorgoed te verwijderen door enkele behandelingen en komt steeds terug. Daarom is het verstandig om met enige regelmaat naar de mondhygiënist te gaan, de frequentie is voor iedereen wel anders.

Hoe raakt mijn tandvlees ontstoken?
De ontsteking in de rand van het tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën in de tandplak. Tandplak kan verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen. Hierop wordt weer een nieuw laagje plak gevormd etc. Tandplak kan een ontsteking aan het tandvlees veroorzaken: gingivitis.